Lezingen

open dagen
exposities
lezingen cursussen workshops nieuwsbrief agenda home contact










































































































VermeerVoor groepen, instellingen, scholen en bedrijven die geinteresseerd zijn in de geschiedenis van de kunst en/of hedendaagse kunst kunnen in overleg thematische dialezingen worden georganiseerd. Dit kan een lezing zijn, maar ook een aantal weken achter elkaar als een kunstgeschiedenis/kunstbeschouwingscursus.

TurnerDeze lezingen worden gepresenteerd door Arien de Groot op plaatsen naar wens of in Atelier Vier-B.

Atelier Vier-B is sinds 1990 gevestigd aan De Pol 21, 9321 VB Peize.
Kosten : 150,-euro per dagdeel.






schilderijen:
Johannes Vermeer 'de schilderkunst', ca 1670
J.M.W. Turner 'the artist and his admirers, ca 1828

~*~




Een keuze uit de onderwerpen:

De fiets in de kunst:
Manet schilderde zijn zoontje Jean op een driewieler, en vandaar uit laat ik wat verschillende stromingen zien die een fiets weergeven.
Merkwaardige sferen bij het magisch-realisme, bijna niet terug te vinden fietsen bij de expressionisten, of fietsonderdelen bij de Dada beweging.
Steeds wordt de stijl (kunststroming) uitgelegd, evenals de invloed op andere stromingen.

Van figuratief naar abstract:
Niet iedere kunstenaar is steeds op gelijke manier blijven werken. Monet schilderde steeds losser, Picasso van realistisch naar expressionistisch, Brancussi maakte zijn eerst klassieke beelden later bijna geheel abstract, Mondriaan ontwikkelde zich van realist tot geometrisch abstract, Christo met kleine en later grote stapelingen die later veranderden in verhullingen, Francis Bacon met zijn steeds wildere weergaven van b.v. Paus Innocentius X en vrienden om hem heen, en zo zijn er nog meer beeldend kunstenaars te volgen.

Inspiratiebronnen:
Soms ontstaan tegelijkertijd kunstwerken die op elkaar lijken te lijken, zonder dat de makers kennis hebben van elkaars werk. Soms laten kunstenaars zich duidelijk inspireren door werk van tijdgenoten of door (veel) eerder ontstaan werk. Schilderingen in de grotten van Lasceau (30.000 jaar geleden) en een inscriptie uit Schotland (650 voor Chr.), een schilderij van Pollock (1950) en een constructie van Gabo (1950), een portret uit Korea (1650) en een portret van Rembrandt (1650)

Kunstenaars met lineair werk:
In de Renaissance werkten kunstenaars met zilverstift, als zij een zeer fijne tekening wilden maken, een voorloper van ons potlood. Pen en inkt, krijt, verf, metaal, allerlei lineair te gebruiken materialen.
Chabloondruk, etsen en drogenaald zijn eveneens lineair en bovendien in oplage te maken. De Jugendstil, houtsnede, expressionisme en gezichtsbedrog komen o.a. aan bod.

De vrouw in de kunst:
Een verhaal over vrouwen afgebeeld in de kunst. De kunststromingen worden niet altijd chronologisch gevolgd. Schilderijen vanaf ongeveer 1400 tot nu, met achtergrond informatie, zoals uitleg over de stijl waarin het werk gemaakt is, iets over de schilder of de afgebeelde persoon, en wat mode.

Het tweede gebruik van kunst: herkansing:
Soms wordt kunst aangepast en in reklame gebruikt, om al direct vertrouwd over te komen. Soms is het spottend bedoeld. En soms is het originele kunstwerk zo slecht weergegeven door de volgende maker, dat het bijna onherkenbaar is.
Kunst wordt vaker anders dan kunst gebruikt dan we denken.
Mondriaan bij lOreal, de Venus van Milo bij een badkamerspecialist, of kunst hergebruikt b.v. bij Dali.

Landschap:
Van Giotto tot Christo, van registrerend tot confronterend. Vele stijlen met hun simboliek, sfeer, fantasie. Van zoeken naar een perspectief weergave tot het volledig overboord gooien van perspectief.

Wonen:
Stoelen en interieurs, meubels en schilderijen van interieurs.

Portret:
Portretschilderijen van vrouwen, mannen, en stellen.

Bayeux:
Na een overzichtje van schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur rond 100 na Chr. (Romaans) en rond 1300 na Chr. (Gothiek), een verhaal over le Tapisserie de Reine Mathilde en haar hofdames, die de inval van Willem de Veroveraar (1066) borduurden op een wandkleed dat te zien is in Bayeux. Het eerste stripverhaal ter wereld.

Vroeger en nu:
Hoe komt het dat in de Barok (17e eeuw) een stilleven zo opschepperig overkwam, en dan kijken we naar een zeer ingehouden stilleven van Morandi (20e eeuw) zo stil, eenvoudig en subtiel. En de landschappen van Ruysdael (17e eeuw) met enorme luchten en nietig kleine mensen, en Turner (19e eeuw) waarbij de mens verdwijnt in de macht van de natuur. Bij Benner (20e eeuw) blijft dan alleen de hoekigheid en vlakheid van het Friese landschap over.
Een statig portret van een afstandelijk, belangrijk persoon, kan in de loop der eeuwen zich ontwikkelen tot een meevoelende weergave, of zelfs een vervormde, maar nog steeds herkenbare persoon.

Bouwkunst:
In 3 of 4 bijeenkomsten zullen in chronologische volgorde de stijlen in de bouwkunst worden belicht, soms in vergelijking met de schilderkunst. Zo wordt duidelijk hoe de ene stroming volgt op of reageert op de volgende stroming.

Beeldhouwkunst:
In 4 bijeenkomsten zal in chronologische volgorde de beeldhouwkunst belicht worden vaak in relatie tot de schilderkunst. Van Romaans (100 na Chr. ) tot landart (20e eeuw) en Kroller-Muller.

Algemeen orienterend:
Schilderkunst, beeldhouwkunst, bouwkunst en wat mode passeren in chronologische volgorde de revue, van realisme (1860) tot de abstracten en superrealisten.(na 1950).
In 3 bijeenkomsten komen compositie, lichtval, en toets aan de orde en wordt duidelijk gemaakt hoe een stroming volgt op of reageert op de vorige stroming.

Meer informatie:
Arien de Groot,
tel: 050-5032261,
e-mail: ariendegr@hotmail.com



| open dagen&exposities | lezingen | cursussen | workshops | agenda | home | contact |